PSV kampioen van Nederland

imagesVoor de 24ste keer deze eeuw is PSV kampioen geworden van Nederland. Dat is best knap, want het is nog maar 2018. Deze eeuw is het PSV dat de klok slaat in de Eredivisie. Daarom wordt Eindhoven de voetbalhoofdstad van Nederland genoemd. Al zag het er in augustus beroerd uit voor PSV. In Europa werden ze uitgeschakeld door een G-team uit Kroatië en niet veel later helemaal dronken gespeeld door Heerenveen. Het is sowieso een raar seizoen, want nog maar een paar weken geleden verloor PSV met 5-0 van Willem II. Bizar. Maar alsnog kampioen en een oud spreekwoord luidt; degene die na 34 wedstrijden bovenaan staat, is de terechte kampioen. Behalve Feyenoord vorig jaar, maar daar hebben we het nu niet over. Hier het spelersrapport van PSV.

Zoet: wilde weg. Ging niet weg. De ene redding na de andere. Pakte punten. Was voor dit team zeer belangrijk. Gaat nu een stap maken. Naar kutclubs als Crystal Palace, Getafe of Sampdoria of iets dergelijks, maar het is hem gegund. Cijfer: 8.5.

Arias: wilde weg. Ging niet weg. Zijn voorzetten zijn waardeloos. Zijn drive fenomenaal. Rent zich langs de zijlijn te pletter. Omdat hij veel rent, staat hij in belangstelling van clubs die meer van zulke rennende spelers onder contract hebben staan. Uiterst bruikbaar voor de internationale subtop. Cijfer: 8.0.

Isimat: mocht weg. Ging niet weg. Trok de eerste 15 wedstrijden iedereen neer in het strafschopgebied. Resultaat 15 pingels tegen. Maar gelukkig is hij de laatste 15 wedstrijden stabiel. Geen hoogvlieger, maar vertelt voor elke wedstrijd een mop in de kleedkamer. Is belangrijk in de groep. Waarschijnlijk wil nog steeds niemand hem hebben en blijft hij voor heel zijn leven bij PSV. Cijfer: 7.0.

Schwaab: een diesel. Komt langzaam op gang. Zijn inspeelpass is waardeloos. Zijn verdedigende kwaliteiten zijn onderschat. Heeft zich ontwikkeld als nestor van de groep. Vaderfiguur. Cultfiguur. En een held in wording bij het publiek. Cijfer: 7.5.

Brenet: is geen linksback, maar speelt er toch. Soms heel slecht. Soms best aardig. Dan weer heel slecht en dan ineens heel goed. Brenet is niet constant en dat moet volgend seizoen wel gaan gebeuren, want anders speelt hij de rest van zijn leven in Togo of Albanië. Dit seizoen heeft hij zich aardig hersteld, maar er hangt nog steeds een vraagteken boven zijn hoofd. Cijfer: 7.0.

Ramselaar: tja, Ramselaar. Krioelt vrolijk over het veld. Aardige jongen. Als hij aanbelt om de wasmachine te repareren, geloven wij dat ook. Lijk jij niet op die voetballer van PSV? Ik? Nee, ik ben wasmachinemonteur. Cijfer: 7.0.

Van Ginkel: wat een beest. Schiet elke pingel in de kruising. Te slecht voor Chelsea. Te goed voor PSV. Speelt zich bij elke subtopper in Europa in de basis. Hij kan de held van Wolfsburg worden. Of de held van Valencia. Of de held van Everton. Maar Chelsea en PSG kan deze man vergeten. Elke fan van PSV hoopt stiekem dat PSV hem koopt. Desnoods voor 15 miljoen. Cijfer: 8.5.

Hendrix: als hij speelt, zie je hem niet. Als hij niet speelt, mis je hem. Zonder de kleine motor verloor PSV van Willem II. Hendrix is een kruising tussen Vogel en Mendez. Tussen Winter en Siem de Jong. Geen idee wat zijn kwaliteiten zijn, maar hij loopt altijd in de weg en is er niet vies van om een kegel te verkopen aan de tegenstander. Blijkbaar dus heel nuttig voor dit team. Tegen Ajax een beest. Cijfer: 7.5.

Bergwijn: al 3 jaar een enorm talent. De eerste 25 wedstrijden bleef hij een enorm talent. Ineens was hij er tegen Feyenoord en net zo snel was hij weer weg. Heeft te weinig rendement en PSV doet er goed aan om deze speler voor 13 miljoen te verkopen aan Torino. Of wie weet gaat hij zijn belofte volgend seizoen inlossen. We wachten af. Alweer. Cijfer: 6.5.

De Jong: mocht weg. Ging weg. Bleef toch. Scoorde niet. Speelde niet. En ineens kopte hij alles weer tussen de palen. In Eindhoven springen ze allemaal voor Luuk. Is toch weer belangrijk geworden en dat siert hem. Voor de rest lijkt het ons geen overbodige luxe om een volgende stap te maken naar een Europese subtopper. Dat wordt dan echt zijn laatste kans. Cijfer: 7.5.

Lozano: wat een irritant mannetje. Soort kruising tussen Suárez en Matthäus. Zo irritant. Hij is wel snel. In alles een Europese topspeler in wording. Arsenal wil hem graag kopen. Als Lozano op het WK vijf keer scoort, dan juicht elke fan in Eindhoven. Tientallen (30, 40, 50?) miljoen voor een speler die iedereen slaat en die steeds op de grond ligt, is mooi meegenomen. Cijfer: 7.8.

Cocu: moest na de blamage in Europa weg van de fans. Bleef en is nu kampioen van Nederland. Hij maakte bijna altijd de juiste keuze. Soms werden de fans boos op hem omdat hij Luckassen in het veld stuurde en zijn team achteruit liet lopen. In de tweede seizoenshelft ging hij  meer vooruit spelen. Tactisch afgebluft door Marcel Keizer in Amsterdam en tegen Willem II kreeg hij zijn team niet scherp. Maar razend knap dat hij met dit materieel kampioen is geworden. Cijfer: 8.5.

Wisselspelers met meer dan 10 optredens:

Pereiro: sloom. Kan wel goed voetballen, maar dan wel op het tijdstip wanneer hij zin heeft. Als wij PSV waren (dat zijn wij niet) dan verkopen we deze beste man aan Lazio Roma. Voor een miljoentje of 14. Helaas pindakaas, maar de toekomst van Pereiro ligt niet in Eindhoven. Had voor de wedstrijd tegen Ajax een 6 plus, na zijn doelpunt tegen Ajax maken wij er een 7 min van. Want Pereiro scoort alleen in grote wedstrijden. Cijfer: 6.8

Rosario: een talent. 11 keer ingevallen. Deed niks goed. Deed niks fout. Zijn aandeel is nu nihil en het ziet er niet naar uit dat Rosario definitief gaat doorbreken bij PSV. Maar wie weet, wij laten ons graag verrassen. Cijfer: 6.0

Luckassen: als je een speler van AZ kan halen, dan haal je Jahanbakhsh. Niet Luckassen. Het enige voordeel is dat Luckassen groot is. Heel groot. Is in drie stappen van het ene 16-metergebied naar het andere 16-metergebied gelopen. Zonder bal. Dat is ook zijn kwaliteit. Vooral zonder bal lopen. Wat zijn andere kwaliteiten zijn, komen we waarschijnlijk nooit achter. Cijfer: 5.0.

Mauro Junior: elke fan wil dat deze jongen speelt. Vlug en behendig. Speelt volgend seizoen meer wedstrijden en zal dan hopelijk doorbreken. Voor nu was zijn aandeel nihil. Cijfer: 6.0.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s