Harriët Duurvoort kleineert Simon Tahamata en belastert Jenny Douwes

sint-and-piet-559519__480Je hebt goede columns, bijvoorbeeld van Halina van Reijn. En je hebt slechte columns; bijvoorbeeld van Huillie Duurtvoort. Huillie Duurtvoort schrijft stukjes voor De Volkskrant. Ze schrijft in elk stukje dat ze slachtoffer ergens van is. Haar huilen duurt voort, maar die grap had u vast al door. Iedereen is slachtoffer. Kleine donkere kindertjes zijn slachtoffer. Grote donkere mensen zijn slachtoffer. Witte mensen zijn slachtoffer van hun bekrompen gedachten. Echt. Iedereen. Is. Slachtoffer. Huillie Duurtvoort had een lumineus idee om het Nederlands elftal te linken aan Zwarte Piet. En om – hoe dedain – zich als gedachtepolitie te profileren. Laten we eens wat zinnen uitlichten en analyseren;

Zou Jenny Douwes ook gejuicht hebben toen Oranje onlangs van Duitsland alle hoeken van de grasmat liet zien? Of vertegenwoordigt dit Nederlands elftal het Nederland van vandaag dat zij bedreigend vindt? Mogen die zwarte jongens wel voor Nederland scoren, maar nooit zeggen dat ze zich storen aan bijvoorbeeld Zwarte Piet?

Wat krijgen we nou? Dus omdat Douwes een bus radicale actievoerders blokkeerde bij een kinderfeest, is ze ineens tegen zwarte voetballers in Oranje? Welke verbinding maak je dan in je hoofd? Oranje won van een net zo’n gemengd Duitsland en het was trouwens Duitsland dat Oranje alle hoeken van het veld liet zien. Hoogstwaarschijnlijk heeft mevrouw Duurtvoort de wedstrijd niet gezien. Dat maakt niet uit, ze gebruikt de wedstrijd klakkeloos in een argument. Wat heeft deze wedstrijd ineens met deze discussie te maken? Iemand is voor Zwarte Piet, maar tegen Steven Bergwijn in Oranje? Jenny Douwes zegt zelf dat iedereen zelf moet weten wat hij of zij van Zwarte Piet vindt, alleen dat ze liever geen op een terreurlijststaande radicale actiegroep tussen duizenden kinderen wil hebben. En als Steven Bergwijn scoort voor Oranje en tegen Zwarte Piet is, moet hij dat lekker zelf weten. Het hele punt is dat Douwes liever geen Steven Bergwijn scheldend en intimiderend tussen kinderen ziet paraderen terwijl hij op een AIVD-lijst staat. Meer is het niet. Om te schrijven dat Jenny Douwes de huidige samenleving als een bedreiging ziet en dat ze niet wil dat zwarte jongens scoren voor Oranje, is pure laster, smaad en laag bij de grond.

Volgende stukje column:

Voetbalicoon Simon Tahamata vertelde dat hij altijd met veel plezier Zwarte Piet speelde. Ik begrijp dat best. Je hebt je eigenlijk maar gedeisd te houden, weet je. Dus doe je ‘gewoon normaal’. Dat is een overlevingsmechanisme. Doe je gezellig mee en speel je vooral Zwarte Piet. Want jij bent zo klaar, jij hoeft niet te schminken. Lachen toch? Een beter staaltje oer-Hollandse gezelligheid bestaat er niet. Je lacht mee; je laat graag zien dat je humor hebt, zelfspot. Geef toe, dat is toch veel beter dan oerwoudgeluiden?

De columniste blijft bij het voetbal, want Simon Tahamata wordt als argument gebruikt om haar eigen gelijk te benadrukken. En dat is vrij moeilijk, want hij staat helemaal aan de andere kant van haar gelijk. Dus hoe krijg je dat recht geschreven? Nou, op een zeer valse manier. Ze gaat zijn gedachten en beweegredenen voor hem invullen. Zeer kwalijk, want Simon Tahamata speelde al voor Ajax en Feyenoord toen Huillie Duurtvoort nog niet geboren was. Simon Tahamata speelde al in Oranje toen mevrouw Huillie Duurtvoort nog in Sinterklaas geloofde. Hij zorgt in Oranje, bij Ajax en Feyenoord voor zo veel voetbalgeluk dat de toen nog redelijk blanke bevolking van Nederland op de tribune de handen stuk klapte. Allemaal blije blanke supporters die klapte voor Tahamata. Dat waren dezelfde blanke Nederlanders die in 1988 massaal een Gullit-pruik opzetten. Zo blij waren we met onze importvoetballers en tot ergens van Duurtvoort vertelde die ene importvoetballer in het hol van de leeuw (tv-programma De Nieuwe Maan) dat hij het prima vond en vindt om Zwarte Piet te spelen. EN. DAT. KAN. NATUURLIJK. NIET. De oud-voetballer is in de ogen van Duurtvoort een afvallige die op zijn plek gezet moet worden. Zij bepaalt voor de grote Tahamata dat hij gebruikt maakt van een overlevingsmechanisme. Dat hij zich heel zijn leven gedeisd heeft gehouden. Dat Simon nooit iets heeft durven zeggen omdat hij anders oerwoudgeluiden zou horen. Ongekend denigrerend, schofferend en kleinerend naar de persoon Tahamata toe. En een aanname dat het publiek oerwoudgeluiden zou gaan maken als Simon openlijk anti Zwarte Piet zou zijn. Wie denkt mevrouw wel dat ze is?

Het argument dat zwarte mensen zich niet schminken is trouwens lariekoek, want zoals Huillie Duurtvoort weet is dat zwarte mensen op de Antillen zich expres nog zwarter schminken (pretu pretu) en dat Sinterklaas zich expres wit schminkt. Niemand ligt daar wakker van. Niemand. Dat anit-zwarte-pietgevoel is puur een Surinaamse aangelegenheid. Sinds de onafhankelijkheid van Suriname is het anti-Nederlandgevoel sterk toegenomen in dat land. Dat is de kern van het probleem; dat kinderen daar nederlandhaat met de paplepel ingeslagen krijgen.

Volgende stukje Volkskrantproza:

Komen we ooit weer nader tot elkaar? Ik vond het opmerkelijk dat de activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) als schadevergoeding eisten dat de blokkeer-Friezen een workshop volgden. Dat was een boeiend maatschappelijk experiment geweest. (..) Mocht het een klassieke diversiteitstraining zijn, dan word je uitgedaagd en gecoacht in de huid van een ander te kruipen. Zoals een acteur in een rol. Het blijft een gedachteoefening; helemaal los van jezelf, je eigen mening, geloofsovertuiging en je eigen belangen kom je maar moeilijk. (..) Of dat bij de blokkeer-Friezen ook zo werkt? Ik zou mij ook in hen moeten verplaatsen. Tot op zekere hoogte kan ik dat misschien zelfs.

Wacht even, dus Blokkeerfriezen moeten een diversiteitstraining volgen, maar op haar eigen vraag of Huillie Duurtvoort zich zelf zou kunnen verplaatsen in een Fries is haar antwoord; tot op zeker hoogte misschien. Tot op zekere hoogte misschien? Wat is dat? Nou, nee. Ok, vooruit. Tot op zekere hoogte ben ik voor Zwarte Piet, eigenlijk niet want het is puur racisme. Dus fuck dat gedachte-experiment bij mij. Jullie moeten het doen, want jullie zijn racisten.

Ik weet niet of de Volkskrant over een paar jaar nog bestaat, al lijkt ons dat de columns van mevrouw Duurvoort niet helpen om de bestaansgeschiedenis van de dodebomenmedia te rekken. Stop met huilen, als je Nederland haat, ga terug naar Suriname. Als je hier wil blijven, houd je gedeisd en doe alsof je zelfspot hebt.

Advertentie

een reactie

  1. […] snapt heel de discussie niet. Natuurlijk was deze uitspraak tegen het zere been van de deuggestapo. Iemand schreef gelijk een boze column in een krant. Stomme Simon, waarom val je uit je rol? We hadden toch […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s