Democratische presidenten onder de loep: deel 4 – Franklin Pierce

america-2025465__480Democraten zijn een bijzonder slag mensen. Ze bedrijven tegenwoordig identiteitspolitiek en hun leider is een demente tante van 134 jaar oud. Voor de rest doet die partij het best aardig hoor en we moeten niet raar opkijken als er over een paar jaar een homoseksuele veganistische moslimtransgender gekozen gaat worden als de president van Amerika. Franklin Pierce (president van 1853 tot en met 1857) was allerminst veganistisch, maar hij was wel de vierde Democratische president van Amerika. En hij maakte er een zooitje van; dat dan weer wel.

Het was halverwege de negentiende eeuw redelijk wat frictie tussen de Noordelijke en Zuidelijke Staten. Er moesten was duidelijke afspraken gemaakt worden over hoe alle Staten zich moesten gedragen en waar nieuwe Staten aan moesten voldoen. In 1820 werd er een compromis gesloten (nieuwe staten ten zuiden van Missouri moesten slavenvrij worden) (Missouri-compromis), maar omdat Amerika groter en groter werd moest er voor al die nieuwe staten ook een soortgelijk compromis opgesteld worden. Daarom werden er in 1850 wederom wat arbo-afspraken met betrekking tot slavernij gemaakt tussen de Noordelijke en de Zuidelijke staten. Een van de afspraken was dat de inwoners van Utah en New Mexico zelf mochten beslissen of ze slavernij zouden invoeren en dat Californië een vrije staat werd. Alle regels lagen vast. Het Compromis van 1850 zorgde voor relatieve rust in Amerika. Althans, dat hoopte men, maar toen kwam drie jaar later Pierce aan de knoppen te zitten. Franklin Pierce wilde – hij was er nou toch – in 1854 ook een duit in het zakje doen en onder leiding van Stephan Douglas zorgden de twee Democraten voor de wet Kansas-Nebraska Act. De staten Kansas en Nebraska mochten van president Pierce zelf gaan beslissen of ze slavernij zouden gaan invoeren of niet. Hij gooide eigenhandig het Missouri-compromis in de prullenbak. Toen werd iedereen boos. Voor- en tegenstanders van slavernij gingen massaal in hun gele hesje naar Kansas om te vechten en te rellen. Overal schietpartijen en ongeregeldheden. Deze Bleeding Kansas zou de latere opstap zijn voor de definitieve Amerikaanse Burgeroorlog.

Een ding heeft Pierce wel bereikt en dat is dat uit onvrede over zijn beleid een anti-slavernijpartij is ontstaan die de slavernij definitief wilde afschaffen; De Republikeinen. Kortom kan de conclusie getrokken worden dat Pierce vrij weinig gepresteerd heeft en dat deden de Democraten dan ook besluiten dat hij na vier jaar lekker kon gaan rentenieren. Doe de groeten thuis, bedankt voor niks. Pierce werd opgevolgd door een andere Democraat James Buchanan en hopelijk kon hij de zooi opruimen die zijn voorganger had veroorzaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s