Democratische presidenten onder de loep: deel 5 – James Buchanan

america-2025465__480Omdat anno 2019 de Democratische partij bestaat uit jodenhatende diversiteitsgoeroe’s is het broodnodig dat er eens onderzocht gaat worden hoe het komt dat Democraten zo labiel zijn geworden en verdwaald door de gangen van het Huis en Senaat lopen. Dat ze van oorlog houden weten we onderhand en dat ze vroeger voor slavernij waren is ook wel duidelijk. Om meer antwoorden te krijgen, nemen we alle 15 Democratische presidenten onder de loep. Wat waren hun wapenfeiten? Andrew Jackson, Martin van Buren, James Polk en Franklin Pierce zijn al de revue gepasseerd en eigenlijk hebben we alleen Andrew Jackson en James Polk enigszins op zinnige politieke beslissingen kunnen betrappen. Misschien dat James Buchanan ons kan verblijden met wat Amerikaans leiderschap.

In deel 5 bespreken we kort James Buchanan. Lang is echt niet nodig. Hij was president van 1857 tot en met 1861. Buchanan moest de rommel opruimen die zijn Democratische voorganger Pierce had achtergelaten. Heel Kansas boos. Heel Nebraska boos. Half Amerika boos. Was Buchanan sterk genoeg om een woekerende burgeroorlog te smoren? Of moest daar in 1861 de eerste Republikeinse president Lincoln voor aangesteld worden? U raadt het al; net als zijn Democratische voorgangers Martin van Buuren en Franklin Pierce kreeg James Buchanan niks voor elkaar. Buchanan was ook een van de eerste presidenten die vleugellam werd gemaakt en zowel in de Senaat als in het Huis zijn meerderheid verloor. Buchanan was ook de eerste president die bij zijn inauguratie al liet weten dat vier jaar lang genoeg zou zijn. Kortom; wat moeten we nog meer vertellen over Buchanan. Bijvoorbeeld dat hij Cuba wilde inlijven en de Amerikaanse invloed in Centraal-Amerika wilde vergroten. De Democraten wilden in principe heel Noord, Midden en Zuid-Amerika inlijven. Een soort Risk voor gevorderden. Natuurlijk dat er dan van Groenland tot en met Vuurland slavernij zou worden ingevoerd, maar omdat de nieuwe partij De Republikeinen zowel in het Huis als de Senaat de meerderheid hadden, werden de plannen van Buchanan om Cuba te annexeren en om in Centraal-Amerika de politieke vinger in de pap te krijgen van tafel geveegd. De Democraten waren verwikkeld in een machtsstrijd en door al die interne perikelen, wees alles erop dat na Buchanan Republikein Abraham Lincoln de volgende presidentsverkiezingen zou winnen.

De naderende burgeroorlog zag iedereen aankomen, maar Buchanan had geen zin om zich er mee te bemoeien. Als golf al had bestaan, had James lekker heel de dag gegolfd. James Buchanan deed ook niks toen er allerlei Staten zich gingen afscheiden van Amerika en zich de Geconfedereerd Staten gingen noemen. Laat mij met rust dacht James. Nee, James is oprecht een van de slechtste presidenten van Amerika ooit. En niet omdat hij geen First Lady had (hij zou een vriendje hebben, wat anno 2019 fantastisch zou zijn), maar omdat hij geen flikker uitvoerde.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s