Democratische presidenten onder de loep: deel 6 – Andrew Johnson

america-2025465__480We hebben nu al 5 Democratische presidenten beschreven, drie (Van Buren, Pierce en Buchanan) hebben werkelijk niks voor elkaar gekregen en twee (Jackson en Polk) deden in ieder geval hun best voor volk en vaderland. Jackson viel vooral op omdat hij zijn aanstaande moordenaar helemaal tot moes schopte nadat het pistool haperde en Polk viel op omdat hij zich letterlijk dood werkte en elke verkiezingsbelofte nakwam die hij in zijn inauguratie maakte. Maar van identiteitspolitiek was nog allerminst sprake. Misschien in deel 6. In dit deel wordt Andrew Johnson beschreven. Hij kwam aan de macht omdat Abraham Lincoln vermoord werd. Hoe dat kan (Lincoln was een Republikein en Johnson een Democraat) is een ingewikkeld verhaal, maar wel eentje dat te maken heeft met verenging en samenwerken. Iets wat anno 2019 ver te zoeken is in de Amerikaanse politiek.

Na de moord op Abraham Lincoln werd vice-premier Andrew Johnson president van Amerika (1865-1869). Johnson was een Democraat, maar Lincoln vond hem wel geschikt om deel uit te maken van de Nationale Uniepartij. Die partij werd in 1864 opgericht en in die partij gingen Republikeinen en Democraten samenwerken. De partij moest een toonbeeld worden van de Verenigde Staten van Amerika; samenwerken om de natie op een lijn te krijgen. Lincoln werd na zijn herverkiezing president en Johnson vice-president. Echt lang heeft Lincoln niet kunnen genieten van de Nationale Uniepartij, want in april 1865 werd Abraham vermoord door iemand die niet zo blij was dat Lincoln de burgeroorlog had gestopt. Dus ineens zat er een Democraat aan de knoppen. En dat ging zoals verwacht helemaal niet zo goed. Niemand wilde die Johnson eigenlijk op de hoogste positie hebben. Hij was dan ook de eerste president die een afzettingsprocedure tegen hem kreeg omdat hij onwettelijk een minister had ontslagen. Als er in die tijd Nederlandse talkshows hadden bestaan, dan zou het woord impeachment dagelijks door BN’ers over tafel zijn gesmeten. Johnson overleefde op een enkele stem de impeachment in zijn voordeel. Had Johnson dan helemaal geen wapenfeiten? Gelukkig wel, onder zijn toezicht werd Alaska losgekocht van Rusland, werd Nebraska formeel een staat van Amerika en werden de Fransen verjaagd uit Mexico. Niet slecht, maar al met al was zijn termijn als president helemaal niet zo succesvol, maar dat kwam mede omdat hij de zeer populaire Republikeinse Abraham Lincoln moest opvolgen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s