Democratische presidenten onder de loep: deel 7 – Grover Cleveland

america-2025465__480Na Andrew Johnson (1865-1869) was Amerika dat Democratisch gepruts zat en niet geheel toevallig zat er van 1869 tot en met 1885 een Republikeinse president in het Witte Huis. Onderwijl werd er in 1881 voor de tweede keer een president vermoord; James Garfield. Niet toevallig wederom een Republikein. Niet dat wij daar wat mee willen insinueren, maar dat geheel terzijde. Ook hebben wij nog weinig identiteitspolitiek ontdekt en tegenstanders spioneren was in de negentiende eeuw ook niet populair. Misschien in deel 7. In 1885 kwam er weer eens een Democraat aan het roer van de VS; Grover Cleveland. Cleveland is de eerste en enige president die in twee niet aaneengesloten termijnen president was; van 1885 tot 1889 en van 1893 tot en met 1897.

Belangrijkste wapenfeiten van Grover Cleveland was o.a. zijn vrouw, de 27 jaar jongere Frances Cleveland. Zij was zo knap dat ze nog steeds wordt beschouwd als de knapste first lady die ooit in het Witte Huis heeft rondgelopen. En zoals dat gaat met superknappe meisjes, ze vallen op ongelooflijke horken. Want dat was Cleveland; een nare man. Hij had een zeer slechte verstandshouding met de pers en aan diversiteit had Cleveland een broertje dood. Vooral een Chinees broertje dood. Hij meende dat Chinezen nooit zouden kunnen integreren in de Amerikaanse samenleving. Hij stelde dan ook wetten op die de Chinese immigratie moest verminderen. Ook moest hij niks hebben van de gemende scholen die ontstonden in New York en aan de Afro-Amerikanen in het Zuiden had hij ook een hekel. Hij voerde oorlog met Duitsland over Samoa, pakte grond af van indianen, sloeg een protest van het volk neer met het leger en zorgde dat de Democratische partij in tweeën brak omdat hij de liep te knoeien met de prijzen van zilver en van goud. Hij koos voor goud, terwijl iedereen in Amerika zilveritus had. Hij maakte veel vijanden en wordt veelal gezien als een van de slechtste presidenten van Amerika ooit. Al zijn de meningen verdeeld. Was er dan niks goed onder 8 jaar Cleveland? U raadt het al, vrij weinig. Of u moet en hekel aan Chinezen hebben, dan zit u bij Cleveland aan het juiste adres.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s