Democratische presidenten onder de loep: deel 11 – John F. Kennedy

america-2025465__480In deel 11 van ‘Democratische presidenten onder de loep’ behandelen we John F. Kennedy. Geen enkele andere president was zo geliefd als JFK, ondanks zijn geringe aantal jaren in het Witte Huis (1961 – 1963). Zijn populariteit kwam natuurlijk alleen maar door zijn beleid uiterlijk. Wij kunnen nu al verklappen dat de erfenis van Johnny een marginale rol speelt in de huidige identiteitspolitiek die Amerika in de greep houdt. Al speelde zijn uiterlijk absoluut een grote rol, maar na hem kwamen alleen maar lelijke presidenten, dus we mogen en kunnen niet concluderen dat zijn aanstelling een keerpunt was in de identiteitspolitiek die gekenmerkt wordt door uiterlijk vertoon, afkomst, gender en religie. Dat keerpunt was al veel eerder ingezet en omdat JFK helaas vermoord werd heeft hij op dat vlak maar weinig kunnen uitrichten.

JFK wijkt af van het patroon dat alleen Republikeinse presidenten vermoord werden. De kogel kwam van rechts? Niemand weet het, maar waarschijnlijk kwam die uit de koker van de CIA, FBI en/of de NRA en/of mevrouw Kennedy herself. Maar dat zijn allemaal aannames natuurlijk. Voor de rest willen wij onze handen er niet aan branden want wij zitten er niet op te wachten dat een of andere buitenlandse inlichtingendienst deze pagina gaat censureren. Trouwens, de FBI heeft het voorlopig druk met discutabele misstanden uit het recente heden dus laten we het verleden voor deze keer even rusten.

Wat wel zeker is, is dat Johnny niet alleen sigaren in filmsterren stak, maar ook rookte. Als er één populaire president in Hollywood was dan was het JFK. JFK was Hollywood en dat gedweep van Hollywood met Democratische presidenten/afkeer Republikeinse presidenten kreeg in deze tijd vorm. Dat is een beetje uit de hand gelopen, maar daar horen we binnenkort meer over. JFK zat (te)kort in het Witte Huis maar desalniettemin was hij zeer geliefd. Blank, zwart, jong en oud; over heel de wereld was hij geliefd. Zijn moord is een gotspe en zodra de documenten op tafel worden gegooid zullen er koppen gaan rollen o nee iedereen is dan dood dus niemand boeit het dan meer.

JFK werd in 1961 president door  de verkiezingen op het nippertje van Nixon te winnen. Het was een tijd dat in de Amerikaanse samenleving steeds sterker een patroon zichtbaarder werd. De Amerikanen werden meer en meer gewezen op hun verleden als slavenhouders en de maatschappelijke protesten onder de zwarte bevolking namen toe. Het was het begin van het algehele besef onder de gehele Amerikaanse bevolking dat zwarte en blanke Amerikanen gelijk waren en gelijke rechten moesten hebben. Het gevoel van payback time onder de zwarte bevolking groeide en groeide en werd gevoed door beslissingen van zowel Democratische als Republikeinse presidenten. Zo schrapte in 1957 de Republikeinse voorganger van JFK Dwight D. Eisenhouwer de scheidingswet voor scholen. In 1952 klaagde Oliver Brown een witte school aan omdat die instelling haar dochter weigerde aan te nemen, in 1955 stond Rosa Parks op in de bus en in 1960  waren er in diverse steden zwarte studentenprotesten. Het hoogtepunt van de ‘zwarte revolutie’ was natuurlijk in 1963 met Martin Luther King.

Kennedy had dan wel een antiracismeboodschap maar voerde geen wetten in die de positie van zwarte mensen verstevigden. Hij vond het opheffen van rassenscheidingen een zaak die staten zelf moesten beslissen. Dus zo vooruitstrevend was hij in principe niet, maar echt eerlijk is het niet om hem daarop te beoordelen want Kennedy was hoogstwaarschijnlijk herkozen en wie weet was hij tot inkeer gekomen/gedwongen. Qua oorlog was Johnny wel thuis bij de Democraten. Vietnam en Cuba kunnen gerekend worden tot twee van de grootste blunders van Kennedy (Amerika, red) ooit. Om hem te beoordelen heeft hij te kort geregeerd, maar qua beleid was het allemaal niet zo veel. Neemt niet weg dat Kennedy enorm populair was en blijft. En als u denkt dat de Kennedy’s allemaal zijn vermoord of neergestort dan is dat deels waar, maar er zijn er nog genoeg over. Deze, deze, deze, deze, dus wie weet hebben we over een paar jaar weer een Kennedy in het Witte Huis.

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s