De Volkskrant heeft helemaal geen agenda maar is een objectieve krant

earth-64165__480U kent het vast nog wel van vroeger; een krant. Even voor de jonge lezers, een krant is een stapel papieren met allemaal letters en foto’s. En die letters vormen zinnen en die zinnen verhalen en die verhalen vormen dan weer objectieve nieuwsberichten. En al die gebundelde verhalen krijgen 70-plussers dan door de brievenbus gepropt en al die 70-plussers denken dan dat al die artikelen waar zijn. Want objectieve artikelen vinden tegenwoordig gretig aftrek in de hedendaagse journalistiek. Voorbeeldje van een objectieve krantenkop: Trump is de nieuwe president van Amerika omdat hij democratisch is gekozen in plaats van DE WERELD HOUDT HAAR ADEM IN OMDAT TOTAALMALLOOT OP EEN RODE KNOP GAAT DRUKKEN EN ZO ALLE MILIEU KAPOTMAAKT. Dat laatste kunnen we ons absoluut niet voorstellen dat zoiets gebeurt in objectief medialand.

Een krant heeft ook allemaal columnisten en in columns mogen BN’ers hun zegje doen en dat is echt leuk om te lezen. Dan heb je nog koppen boven een artikel, die staan soms tussen aanhalingstekens, dat betekent dat het nieuws dan suggestief is, maar ‘Trump is een idioot’ staat wel leuk en wat boeit het voor de rest. Als mensen er maar op klikken! Want kranten hebben anno 2019 websites en hoe meer mensen ergens op klikken hoe meer bedrijven denken zo zo daar wordt veel op geklikt, laten we die krant veel geld geven of zo.

Kranten zijn dus objectief en om dat te bewijzen gaan we de objectiefste krant van Nederland onder de loep nemen; De Volkskrant. Want die ligt best wel onder vuur bij rechtse complotgekkies, maar laten we eens gaan kijken wat deze krant de afgelopen uren in het rond kwakt en of dat een beetje objectief is. Zelf vinden wij deze tips over hoe je als man een vrouw moet versieren echt hét journalistiek hoogtepunt van de maand augustus, maar er zijn meer diepgaande artikelen te vinden;

‘Groenste kabinet ooit’ dreigt als lafste kabinet de boeken in te gaan

Dit is opinie. Want er wordt een mening gegeven. Bent u voor de vierde keer dit jaar op Schiphol geweest? Dan bent u zeker VVD’er? U heeft zeker een paar weken geen krant gelezen? U heeft lui op het strand lopen bakken? Het dedain van de schrijver zeg, wat een totaalmalloot. Meneer Von der Dunk (nu wordt alles duidelijk) wil lagere maximumsnelheden, rekeningrijden, geen uitbreiding van Schiphol, hogere milieubelastingen voor de industrie en kleinere veestapels.

Met mama naar Mekka – het bezoek van een afvallige zoon en bekeerde moeder aan de tentoonstelling over de hadj

Een verhaal van 5 maart duikt ineens weer op. Het verhaal is zo populair dat de lezers het artikel nog een keer willen lezen of niemand boeide het ene fuck in maart dus misschien aan het begin van het offerfeest nog maar eens proberen. Iets met de katholieke Maria die ging trouwen met een Pakistaan en toen geheel vrijwillig Almas ging heten en nu verlangt naar de hadj en superblij rondloopt op een tentoonstelling over de hadj. Dit artikel herbergt een journalistieke waarde die zijn weerga niet kent. Inshallah.

Op Twitter meldden zich in korte tijd meer boerkabuddies dan er gesluierde vrouwen in Nederland rondlopen

Een column dus geen nieuws. Geert Wilders is slecht. En een boerka in Hoofddorp durft daarom geen boodschappen meer te doen. Zo benauwend is het klimaat tegenwoordig. Allemaal mensen die haar uitschelden voor vuilniszak, ISIS-hoer en er was een man die zijn hond rondjes om haar liet lopen. En haar kinderen kunnen ook niet meer naar de supermarkt. Wat een toestand en best zielig.

Groen: de kleur van goed doen, maar tevens een bedrieglijke pestkop

Een artikel over de kleur groen? Hoe konden we ooit zonder. Het woord is een soort belofte dat er rekening wordt gehouden met meer dan alleen de mens. The Green Deal (totaal mislukt trouwens, maar daar hoor je de Volkskrant niet over), GroenLinks natuurlijk, groene stroom (is trouwens van vermalen kalfjes), groen tanken, groen vliegen, allemaal supergoed voor je hamster. En dit artikel gaat over groen, dus klimaatkleuter Greta krijgt vanzelfsprekend een groene veer in haar hol. Zij doet echt goed werk. Groen is fantastisch, alleen niet voor schilders of zo. Nou echt bedankt voor dit artikel. We zijn er wijzer van geworden.

Hoe een extreemrechtse complottheorie mensen aanzet tot het plegen van dodelijk geweld

Als iets te heet onder de voeten van de elite en media wordt, noem je de argumenten en feiten van je tegenstander gewoon een complot. Hoe kan het dat Epstein zelfmoord kan plegen in een bewaakte cel want …. COMPLOT VUILE NAZI. Zo dus. Hassan is op onderzoek gegaan en concludeert dezelfde conclusies als Julia Ebner. Eigenlijk schrijft Hassan gewoon op wat Julia Ebner vindt alleen linkt Hassan Wilders en Baudet aan de aanslag in El Paso. Hoe creatief. En dit artikel is alleen geretweet door AD-activist Chris Klomp.

Wat mag er nog wel in het boodschappenmandje?

Alarm. De VN wil onze eetgewoonte aanpassen. Weg vlees. De aarde warmt op. De zeespiegel stijgt met 14 meter. Er komt een voedselcrisis. Help. O Orakelkrant, wat moeten wij voor boodschappen halen? Nou, kikkererwten, soja, volkorenbrood, noten, tofu, peulvruchten, zaden, onbewerkte noten, bloemkoolrisotto, humus, spinazie, boterhamworst met kookrabi en knolselderij. Eet smakelijk.

Slechts een handvol nikabdraagsters protesteert tegen boerkaverbod – en dat onderstreept precies hun gelijk

Een journalist geeft even objectief aan wie er wel en niet gelijk heeft. Dit is volgens de Volkskrant geen opinie maar nieuws. De dag is op één ding gericht: de wereld, of ten minste Den Haag, uitleggen dat achter de gezichtsbedekking geen radicalisme, geen terreur en geen achterlijkheid schuilgaan, maar juist het tegenovergestelde. Dit artikel staat op de website onder Nieuws & Achtergrond en dat is volstrekt logisch.

We moeten duurzamer eten maar wat doet het kabinet hier eigenlijk aan?

We moeten (van wie?). Van wie moeten we duurzamer eten? WE MOETEN HELEMAAL NIKS. Maar goed, wat doet het kabinet er eigenlijk aan en ligt dat een beetje lekker bij de klimaatplannen van de VN? Vragen die schijnbaar beantwoord moeten worden. Er volgen een paar punten die Minister Schouten wil verwezenlijken, bijvoorbeeld het uitkopen van varkensboeren die stinken, het compleet klimaatneutraal maken van de glastuinbouw en we moeten wederom meer insecten en zeewier gaan eten. Gewoon even tussen neus en lippen door. Trouwens, als de zeespiegel stijgt, komt het zeewier dan vanzelf op je bord drijven? Even vraagje tussendoor.

Techbedrijven moeten steeds vaker aanzien hoe hun creatie door kwaadwilligen worden gebruikt

Maar liefst 4 retweets, dus best een succesvol artikel op Twitter. Artikel gaat over het feit dat Twitter slecht is en het hele internet slecht is en nepnieuws overal op het internet staat en dat op internet aanslagen (vooral door blanke schutters) worden bekokstoofd. Gelukkig leren studenten op de TU Delft vooraf vragen te stellen voordat ze hun ideeën in de praktijk gaan brengen. Geen idee wat dat betekent, maar onze studenten zijn in goed handen.

 

 

 

 

Advertentie

een reactie

  1. […] Maar wij wilden gewoon even weten hoe het voelt om De Volkskrant te zijn. Als je al een paar jaar een activistische krant bent, dan kan het gebeuren dat je het echte nieuws mist. Zelfs als het hete nieuws je in de schoot […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s