Mijn taxichauffeur zei dat Nederland helemaal knettergek is geworden

auto-3107479_1280Ik was op vakantie in Hongarije. En omdat ik geen flikker om het klimaat geef, ben ik met het vliegtuig gegaan. Ik weet ook wel dat sommige mensen met de elektrische boot en elektrische bakfiets helemaal naar Argentinië gaan, maar zo ben ik niet. Ik heb wel veel respect voor mensen die heel de wereld overvliegen voor een beter klimaat. Ook vind ik het fijn dat BN’ers denken dat ze op hun vakantie ook BN’ers zijn en dat ze dan alles wat ze meemaken in een column flikkeren zodat wij – het plebs – kunnen meegenieten hoe ze BN’er in een land zijn waar helemaal niemand ze kent. Ik ben geen BN’er, maar toch begrijp ik ze wel, want ik zat in Hongarije in een taxi en ik kreeg ineens een supergoed idee voor een column.

De taxichauffeur – een meertalig kernfysicus en in zijn vrije tijd deed hij openhartoperaties – vroeg uit welk land ik kwam. Ik zei Holland. Toen ik het antwoord Cruyff verwachtte, zei de taxichauffeur ‘Ah, Nederland. Tering wat is dat land compleet de weg kwijt. Nederland is knettergek geworden…’ Ik schrok wel een beetje, want dat verwacht je natuurlijk niet van een Hongaarse taxichauffeur. Hij was uitgesproken tegenstander van Rutte en zijn EU-vriendjes. ‘De EU heeft niets met algemeen belang te maken, zei hij. Al die boeven in Brussel zitten er voor hun eigen belang.’ Ik vertelde de chauffeur over de stikstofcrisis in Nederland en dat boeren moeten vrezen voor hun land want dat land is nodig om te bouwen, want o wee wat wordt er in ons land veel gebouwd. Alleen de grootste klant van de bouwbedrijven is de Nederlandse overheid, dus worden al die bouwbedrijven genaaid want als je de Nederlandse overheid als klant hebt dan moet je alles zo goedkoop mogelijk bouwen en heel snel. Dus ga je failliet. Dat zei ik gewoon in het Nederlands, want mijn taxichauffeur uit Hongarije sprak heel goed Nederlands. En deze taxichauffeur wist gewoon dat Nederland onder de zeespiegel lag. Wist hij gewoon omdat hij in 2008 Economie studeerde in Leiden. Slimme vent mijn taxichauffeur. Boeren gaan onteigend worden, let maar op. Het zijn de linksfascisten die Nederland kapot maken, zei mijn taxichauffeur. West-Europa staat in brand en geen krant die daar over schrijft. Hoho, taxichauffeurtje zei ik kwaad. Er is één krant die daar elke dag over schrijft en dat is de Volkskrant. En omdat mijn Hongaars taxichauffeur heel slim was, zei hij: ‘Die krant van Sander Schimmelpenninck? Sander is een linkse eikel. Schrijf dat maar op in je column, met zijn slappe-naar-de-mond-praterij. En zo zat ik dus in een taxi in Hongarije. Het leven kan soms zo mooi zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s