De nieuwe namen in de Canon van Nederland

zulu-kingdom-3411052__480Hierbij publiceren wij alvast de nieuwe namen in de Canon van Nederland. Want geschiedenis is belangrijk. Dat moet gepassioneerd onderwezen worden door een goede en bevoegde docent die onze nationale geschiedenis met passie over weet te brengen aan de jeugd. En wat een rijke geschiedenis heeft Nederland. Wij schilderden in de 16e eeuw al regenboogzebrapaden en in de 17e eeuw was 53 procent van Amsterdam al een genderneutrale homoseksueel met een minderwaardigheidscomplex. We mogen trots zijn op onze regenboogwarriors die vochten in de Eerste Genderoolog. Woke zijn onze helden! Geef onze hipsters eeuwige roem! Geprezen zijn de vegetarische veganisten! Hulde aan Vadertje Rutte! Driemaal hoera voor Claudia de Breij!

  1. Karel van Ouwe Binsbergen (1724 – 1788)

Karel leefde als bakker in Emmer-Compascuum en zoals iedereen leert op school waren ze in de 18e eeuw in Emmer-Compasuum helemaal niet zo van regenboogbroodjes. Maar Karel had daar maling aan en verkocht als eerste bakker in Nederland regenboogbroodjes. Niemand kocht die zoete troep, maar Karel staat wel mooi in de Canon van Nederland

2. Emma van Hackelberg-Tinhoven (1745 – 1812)

Emma was een arme huisvrouw te Vaals. Emma viel op vrouwen, maar dat wist helemaal niemand in Vaals. Emma heeft het nooit durven vertellen, tot 1 dag voor haar dood in 1812. Toen vertelde ze aan pastoor Herman van de Kelder dat ze stiekem op vrouwen viel maar nooit haar lusten de vrije loop heeft kunnen laten. Herman was een pastoor van de liefde en schreef het verhaal op een papiertje dat pas 100 jaar na zijn dood werd gevonden. Emma staat in de canon omdat ze de eerste openlijke lesbi van Nederland was.

3. Herman van de Kelder (1743 – 1818)

Herman (Pastoor van de Liefde) van de Kelder. Herman was pastoor in Vaals en zijn tijd ver vooruit. Hij hield van de liefde. En het maakte hem geen zak uit wie hij lief had. Mannen, vrouwen, kinderen, iedereen had hij lief. Op zijn eigen manier. Herman staat geheel terecht in de Nederlandse Canon.

4. Hermanus van Oeteldonk-Steenbergen (1599 – 1677)

Hermanus was een man maar voelde zich vrouw. Hij verkleedde zich altijd als vrouw en hij mocht dan toneelstukjes opvoeren voor zowel Karel V als Karel VI. Beide Karels vonden dat eerste openlijk travestietoneel helemaal fantastisch.

5. Shaka Zulu (1778 – 1828)

Shaka heeft geen ene klote met Nederland te maken, maar door Shaka werden de Nederlands wel bewust van het bestaan van Zulu’s. En die bewustwording was broodnodig, want voor Shaka waren witte Nederlanders zich helemaal niet bewust van Zulu’s. Shaka heeft dat veranderd en het duurt niet lang meer voordat Shaka Zulu een groot standbeeld krijgt op de Dam. Die paal die er nu staat is toch lelijk.

6. Nitoki Nitoki (ongeveer 1800 of zo)

Nitoki Nitoki was een bosjesvrouw uit Zimbabwe. En bosjesvrouw is een Nederlandse benaming omdat Nederland ooit in de buurt van Zimbabwe grond bezat. Op dat grondgebied zaten gek genoeg allemaal mensen in bosjes. Alle Nederlanders zo van kom er maar uit en zo maar het enige wat ze steeds hoorden was klik klik klik klak klak. Konden de Nederlanders niks mee, dus snel verkocht al dat grond. Nitoki Nitoki (zo gaat het verhaal) was de enige die uit de bosjes durfde te komen, vandaar dat ze in de Canon van de Nederlandse geschiedenis staat.

7.  Gerard Grasboer (1900 – 1966)

Wie Gerard Grasboer zegt, zegt homoseksuele revolutie in Suriname. Gerard woonde en werkte vanuit zijn huis in Suriname. Hij schreef voor de plaatselijke krant in Peperpot. Hij schreef voor die krant columns die voor rode oortjes onder de bevolking zorgden. Hoewel Gerard zelf geen homo was (beweerde hij) dompelde hij zijn pen wel onder in homoseksuele proza en literatuur. Zijn gedicht De jongens van Peperpot wordt nog immer onderwezen op de basisscholen.

8. X (1901 – 1933)

X is helemaal niet zo oud geworden, slechts 32. Maar X was wel de eerste die zich openlijk een X voelde. X woonde in Leeuwarden en zei ooit in 1929: ‘ik voel mij geen vrouw, ik voel mij geen man. Vertel me wie ik ben?’ Iedereen in paniek in Friesland. Door alle stress is X helaas veel te vroeg overleden, ze hebben X begraven in een anoniem graf. Dat helaas in 1966 is geruimd. Waar X nu is, is onbekend.

9. Rob Jetten (1987 – heden)

Politiek genie van D66. Staat vrijwillig zijn plek af aan een vrouw. Hij is zelf homo, dus helemaal genderbewust. Rob is een leider waar iedereen zich aan spiegelt. Hij heeft D66 gehalveerd in de peilingen en nog loopt iedereen met hem weg. Een groot talent. Terecht dat Rob Jetten is opgenomen in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Niet omdat hij homo is, maar omdat hij talent heeft.

10 Sigrid Kaag (1961 – heden)

Is een vrouw. Vandaar een plekje in de Canon van Nederland.

Advertentie

een reactie

  1. […] Nummer 7 – De nieuwe namen in de Canon van Nederland […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s