De NOS kirde in 2018 al bij de gedachten aan de social credit score

Fictie, zo wordt het gebracht. Dit is allemaal fictie. Wees niet bang. Alleen in China gebeurt dit. En al die QR-codes nu in Nederland hebben er helemaal niks mee te maken. Niks. Is gewoon niet waar. Per 1 november is alles weer weg. Echt waar. We vonden het in 2018 alleen even leuk om er aandacht aan te besteden hoe dat social credit score systeem werkt in China. Het is gewoon leuk om fictief te weten hoe dit allemaal in Nederland zou werken. Fictief, niet echt. In Nederland gaat nooit gebeuren dat je met een score van 300 niet naar en optreden van Sanne Wallis de Vries mag. Is gewoon fictie. En dat fictieve item zond Nieuwsuur al in 2018 uit. Geheel toevallig. Gewoon een leuk itempje. Kijk het maar eens terug, is gewoon een liflafje. Verder niks. Wat er nu allemaal gebeurd in de wereld, heeft helemaal niks met de Chinese social credit socre te maken. Is gewoon grappig om even te laten zien. En weet je wat ook grappig is? De NOS heeft toevallig in 2018 ook iets grappigs bedacht. Is gewoon leuk. Jouw gedrag als rapportcijfer. En daar bedoelt de NOS verder helemaal niks mee. Is gewoon ludiek. En al die QR-codes die nu overal opdoemen in Nederland? Die zijn over 1 maand weer weg. Echt waar. Het was een dodelijke ziekte.

Enkele fictieve beschrijvingen van de Chef Fictie van de NOS. Is gewoon grappig.

Wat betekent een lage score?

Met een hoge sociale score krijg je privileges. Je hoeft geen borg te betalen als je een auto of fiets huurt, kunt reserveren bij exclusieve restaurants en businessclass reizen met de trein.

De overheid wil nog verder gaan en ervoor zorgen dat je je lage score écht voelt. Sta je op hun zwarte lijst, dan krijg je geen visum meer en mag je niet meer met het OV reizen. Als klap op de vuurpijl worden je naam en foto getoond op billboards.

Wat is Sesame Credit?

Tot voor kort betaalden veel Chinezen alles cash. Van noodles tot een auto. Er was namelijk geen manier om te controleren of iemand betrouwbaar was.

Nu betaalt iedereen met de apps van Alibaba en maken ze gebruik van Sesame Credit. Die functie geeft mensen een score op basis van hun financiële betrouwbaarheid.

Wanneer wordt het systeem werkelijkheid?

Er is een verschil tussen Sesame Credit en het plan van de overheid. Sesame Credit is vrijwillig, maar vanaf 2020 wordt het systeem van de overheid verplicht.

Hoe gaat het systeem eruit zien?

Hoe het sociale systeem van de overheid er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Sommige regeringsleiders willen alle gegevens van burgers gebruiken voor de score, dus ook de gegevens die Alibaba over je heeft. Maar die gegevens deelt het bedrijf nog niet.

De overheid weet ook zonder Alibaba veel van je. Ook zij hebben in de grote steden camera’s hangen met gezichtsherkenning. Maar al die data combineren voor je score, dat ziet niet iedereen zitten.

Tegenstanders vinden het systeem niet haalbaar en denken dat burgers het niet gaan pikken als dit wordt ingevoerd. Hoe het eruit komt te zien, is dus afwachten.

Jouw score is erg laag. Dit kan serieuze gevolgen hebben. Je riskeert een plek op de zwarte lijst. Het kan je baankansen en studiekansen verpesten. En het kan je je vrienden kosten.

Advertentie

een reactie

  1. […] een grote eikel. Vandaar dat deze column naar hartenlust werd geretweet en tikte de column over de NOS en de social credit score uit deze lijst naar de troosteloze plek 11. En de teller tikt voor Jan Paternotte gestaag door, dus […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s