Overgave Duitsland

In de nacht van 8 op 9 mei 1945, net na middernacht, tekenden Keitel (Duitsland) en Zjoekov (Rusland) de overgave van nazi- Duitsland. De overgave aan de Russen om precies te zijn. Eerder gaven de Duitsers zich al over aan de geallieerden maar dat moest nog een keer over van de Russen. Niet geheel onbegrijpelijk omdat het juist zij waren die met enorme verliezen Duitsland op de knieën kregen. Dat vergeten we nogal eens hier in Europa. De Russen hebben dan ook een wat andere kijk op het verloop van de geschiedenis dan wij hier. Voor hen begon de oorlog pas in juni 1941. Als Hitler zich tegen hen keert na eerder een niet- aanvalsverdrag met Stalin te hebben gesloten. Ze spreken daar nu van de Grote Vaderlandse oorlog en bv. de joden vervolging krijgt er niet echt heel veel aandacht. Vooral het begin van de veranderde verhoudingen in Europa vindt men er belangrijk. In totaal vielen er ruim 23 miljoen Russen tijdens de 2e wereldoorlog. Dat zijn grofweg 12 miljoen niet joodse burgers, 10 miljoen militairen en 1 miljoen joden. De Sovjet unie betaalde dus veruit de hoogste rekening voor het verslaan van de Duitsers. De Duitsers vluchten aan het eind van de oorlog overigens massaal voor de Russen uit richting de geallieerden. Het gevolg van de enorme wreedheden die ze zelf bij het binnen vallen van Rusland hadden begaan. Achteraf mag je best stellen dat de Amerikanen de Russen bewust het vuile werk lieten opknappen. De inname van Berlijn schatten Eisenhower en zijn staf op ruim 100.000 doden en ze wisten dat ze dat gebied later toch aan de Russen moesten geven. De belangen werden toen al afgewogen en een inschatting gemaakt van de verhoudingen na de oorlog. En de Fransen waren weer eens nergens te bekennen. Ja er waren er flink wat bij de SS om Berlijn te verdedigen maar dit terzijde. Sommige mensen zien ook het gooien van de twee atoombommen later op Japan als begin van de eigen belangen veilig stellen. Dat was toen toch ook wel een beetje om de Russen te laten zien dat zij daar al toe in staat waren. En natuurlijk ook wel om vele slachtoffers in de strijd tegen Japan te voorkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s