Joden, moslims en christenen onder één dak!

Moskerk

Berlijn – Natuurlijk is het veel hipper om ranzige onthoofdingsfilmpjes, waarvan de bron vaak zeer dubieus is, op internet te pleuren en te roepen: Zie je nou wel!!!1!! En uiteraard hoor je te roepen dat je atheïst bent en dat er niet zoiets als een God bestaat, want wetenschap. Echter, de wetenschap heeft tot nu toe vooral de vraag beantwoord: hoe is het leven ontstaan? Op de vraag waarom het leven is ontstaan en waarom mensen zoiets als een schuldgevoel hebben, heeft de wetenschap nog geen eenduidig antwoord gevonden. Maar goed, schelden op andersdenkenden is nu eenmaal hip, wreed, stoer! En wie is IWIH om dat tegen te spreken?

Toch wilde IWIH jullie ook laten zien dat het niet alleen maar bomaanslagen, kindermisbruik en ellende is in en vooral tussen verschillende religies. In Berlijn, de stad die na de oorlog wreed in stukken gescheurd werd door het plaatsen van een muur, wilde de protestantse priester Gregor Hohberg een religieus gebouw terugbrengen voor een oude kerk die in WOII ernstig was beschadigd en later is opgeblazen door communisten om de sporen van religie te verwijderen en er een parkeergarage voor in de plaats te zetten. Hohberg besefte zich maar al te goed, dat de kerken leeglopen en dat een kerk het merendeel van de tijd alleen maar een dure plaats inneemt in plaats van mensen onderdak biedt.

Hohberg zag op een goede dag het licht en het idee voor ‘the House of One‘ was geboren. In Berlijn komt nu een synagoge, moskee en kerk in één gebouw. Één gebouw waar christenen, moslims en joden naar toe gaan om te bidden. Hohberg heeft er imam Kadir Sanci en rabbi Andreas Nachama bij betrokken. Sanci behoort wel tot de Hizmet Gülen-beweging, dus dat zou nog wel eens een dingetje kunnen zijn, maarrr oké. Voor het gebouw is een ontwerpprijsvraag uitgeschreven en deze gewonnen door architectenbureau Kuehn Malvezzi. In IWIH’s ogen zit het ontwerp best wel een beetje aardig in elkaar. Er komt één centrale hal waar het hele zooitje naar binnen gaat en elkaar kan ontmoeten. Verder heeft iedere religie zijn eigen hokje om te bidden. Hohberg heeft niet het idee dat er één nieuwe religie zou kunnen ontstaan, daarvoor zijn de opvattingen binnen de religies simpelweg te groot. De synagoge, kerk en moskee zijn alle drie even groot, alleen verschillend van vorm. Er is dus geen hiërarchie binnen de drie religies. Het gebouw is geen Efteling-achtige samensmelting van oude gebouwen, maar gebouwd in de Bauhausstijl, waardoor het geen achterlijk gedrocht is geworden in Berlijn, zoals wij in Rotterdam helaas wel tegenkomen.

synagoge, kerk, moskee plattegrond

Eind 2017 zal moeten begonnen worden met de bouw, mits ze 10 miljoen hebben binnen gehaald. Het totale project kost zo’n 43,5 miljoen begroot, oftewel dat gaat nog wel wat euro’s meer kosten, maar dan heb je ook wat. Een gebouw wat in deze tijd van spanningen probeert om mensen weer samen te brengen in plaats van loodrecht tegenover elkaar te zetten. Natuurlijk geeft dit geen enkele garantie dat er niet één of andere moslim afgaat in het gebouw, omdat hij het niet eens is met het verbroederen van moslims met joden en christenen, maar het lijkt IWIH wel een goede stap in de richting. Een plek waar mensen op een normale manier en respectvol met elkaar omgaan, ondanks dat ze verschillend zijn. Deze Hohberg heeft in ieder geval begrepen wie zijn naasten zijn op deze aardbol.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s