De vlucht van Rudolf Hess

hess_plane

Dat onze nieuwe schrijver FreeNator een grote fascinatie voor geschiedenis heeft kan je wel uit zijn artikelen hier opmaken. Maar ook ondergetekende heeft die en we hebben dus spontaan besloten, tijdens een enorm drinkgelag,  om enkele merkwaardige geschiedkundige zaken hier op Iwih te beschrijven. Met een nogal opvallende gebeurtenis uit de 2e wereldoorlog trappen we deze geschiedenisreeks af.
Rudolf Hess was één van de invloedrijkste nazi’s rond Adolf Hitler. Hij was de plaatsvervanger van de Führer (Stellvertreter) . Hij schreef bijvoorbeeld grote delen van Mein Kampf toen hij samen met Hitler gevangen zat. Net voor operatie Barbarosa, het binnenvallen van Rusland door de nazi’s, vloog hij alleen naar Engeland om over een wapenstilstand te onderhandelen. Op 10 mei 1941 en dat was nogal opmerkelijk want alhoewel ze in Engeland altijd ontkennen dat er daar ook mensen voor vrede waren was Hess daar wel van overtuigd. Er zijn allerlei complottheorieën dat hij door de Britse geheime dienst in de val is gelokt en dat de toenmalige koning van Engeland erbij betrokken was. In nazi-Duitsland riepen ze vrijwel direct dat hij gek was geworden en dat Hitler van niets wist. Daar twijfelen ook weer historici aan tegenwoordig. Nog gekker is het verloop van zijn gevangenschap in Engeland. Volgens sommigen was Hess een verwarde man of zelfs een dubbelganger en volgens hemzelf drogeerden ze hem steeds. Uiteindelijk stond Hess, na de oorlog, terecht in Neurenburg met vele andere nazi-kopstukken waarna hij de langst zittende gevangene in de Spandau gevangenis werd. Op 17 augustus 1987 kwam hij daar door “zelfmoord” om het leven. Alhoewel Rudolf Hess een fanatieke nazi was werd hij gezien als één van de minst erge. Hij verzette zich bijvoorbeeld tegen de slechte behandeling van joden in het Duitsland van toen. Volgend jaar komen, nu nog geheime, stukken over deze zaak van MI5 in de openbaarheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s