De bril van Edgar Davids is meer waard dan de rechtsback van Telstar

sunglasses-59635__480

Edgar Davids wil trainer worden. Dat kan niet zomaar, dan moet je eerst een cursus volgen bij de KNVB. Stage lopen, theorie leren, reflectierapporten schrijven en natuurlijk interessante colleges volgen. De voetballer van o.a. Ajax, AC Milan, Juventus, Barcelona, Inter, Tottenham Hotspur en Oranje is deze week bij Telstar neergestreken om stage te lopen. Edgar Davids bij Telstar is een beetje alsof je bij de musical van groep 8 Bruno Mars inhuurt om het laatste liedje te playbacken. Iemand bij de KNVB vond het een goed idee om Davids naar Telstar te sturen. Geen NAC of De Graafschap, nee de trotse nummer 15 van de Eerste Divisie.

Davids in Velsen-Zuid is een attractie op zich. Het begon al op de snelweg. Hij reed vier keer de afslag voorbij. Velsen-Noord. West. Zuid. Geen idee waar het stadion lag. Eenmaal aangekomen moest hij zijn auto parkeren. Hij heeft uren rondjes om de voetbaltempel gereden op zoek naar het overdekte wagenpark waar de spelers en bestuursleden hun bolides parkeren. Die was er niet. Wist hij veel. Eenmaal binnen in het stadion werd het pas echt lachen. De voorzitter kwam een beetje zenuwachtig op Edgar af. ‘Wilt u koffie?’ Dat wilde de oude tacklekoning wel. ‘Doe maar cappuccino’. De voorzitter schrok. ‘We hebben geen cappuccino’. Even later zat de oud-international lauwe filterkoffie uit een plastic bekertje te drinken. Toen kwam assistent-trainer Dennis de Nooijer binnen. Met een stapeltje hesjes. Mocht Davids uitdelen. Beetje rustig beginnen zo’n eerste stagedag. Prestatiemanager Menno Klaver kwam nog een kijkje nemen en benadrukte dat presteren op nummer 1 stond bij Telstar. Edgar noteerde die wijsheid maar niet in zijn notitieboekje.

Op naar de training. Edgar mocht Donny van Iperen en clubicoon Frank Korpershoek uitleg geven. Donny en Frank stonden zenuwachtig te luisteren naar wat de pitbull te zeggen had. ‘Zodra de tegenstander een move naar jou doet, draai je open naar zijn slechte been en speel je de bal rechts in de ruimte die achter hem ontstaat. Snappen jullie dat?’ Ze hadden geen idee, maar Donny en Frank knikten natuurlijk keihard ja. Davids zag vervolgens alle ballen links in de sloot achter het doel verdwijnen. Het is hard werken zo’n stage bij de Witte Leeuwen. Zeker die reflectieverslagen die de bebrilde voetballer moet invullen. Hebben de spelers jouw oefenstof begrepen? Hoe merkte je dat? Wat ga je de volgende keer anders doen? Welke feedbackstrategieën paste je toe? Wat is je volgende leervraag? Het enige juiste wat deze oude rots in de branding moet invullen is; ‘ik doe de volgende keer mee. Wordt er tenminste gewonnen.’ Want wat valt er te reflecteren als je bril al duurder is dan de rechtsback. Niet te doen. Hopelijk slaagt Edgar en wordt hij net zo’n goede trainer als voetballer. Hopelijk wint Telstar de komende weken alle wedstrijden en schaffen ze een koffieapparaat aan dat cappuccino schenkt.

Advertentie

een reactie

  1. Ik heb het stukje al een paar keer gelezen, en iedere keer moet ik vreselijk lachen om de geestige wijze waarop dit is neergezet, super!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s