Nederland slaapwandelt richting een burgeroorlog

soldiers-1002__480We hebben op de mavo geleerd dat iedereen gelijk is en dat mensenrechten universeel zijn. Onze maatschappijleraar leerde ons dat Nederland gastvrij was en dat Turken goed waren geïntegreerd. Omdat er vroeger banen te veel waren en mensen te weinig, hebben we allerlei buitenlanders binnen gehaald. Deze mensen zijn Nederlander geworden. Na de Tweede Wereldoorlog werd de EU opgericht zodat er nooit meer oorlog zou zijn. Dus wie illegale vluchtelingen terug wil sturen is een nazi. Nazi’s zijn een gevaar. Dat dus nooit meer. We hebben geld. Afrika heeft honger. Geef geld. Dat beeld is er van jongs af aan ingeslagen door allerlei docenten, overheden en media. Dat beeld zit vastgeroest in ons collectief brein. Daarom vinden veel mensen die in het bezit zijn van zo’n geoxideerd wereldbeeld een afwijkende mening maar gezeik, ver van het bed of eentje om te negeren.

En er is gezeik, want er wordt een burgeroorlog voorspeld door Gerard Joling. Niemand zit daar toch op te wachten. Niet op Joling en niet op een oorlog. Trouwens, waarom zouden we zo’n oorlog verwachten? De EU is in het leven geroepen om oorlog tegen te gaan. Het gaat goed in het land. De economie groeit. De huizenprijzen stijgen. Criminaliteitscijfers dalen. Dus, wat lopen nationalisten nou te zaniken over een burgeroorlog. In Duitsland. In Frankrijk. In Italië. In Zweden. In België. Zuid-Afrika zelfs. Overal oorlog als we die kleine nutteloze blogjes moeten geloven. Waarom zitten die zo te tegen onze onderbuik aan te schoppen? Stelletje fascisten. We leven toch niet in de tijd van Napoleon. En de Turkse buurman zwaait altijd naar ons. Aardige man. Op het journaal merken we nooit wat van al die burgeroorlogen. Nieuwsuur rept niet over een burgeroorlog. Bij Pauw spreken allerlei mensen over Trump. Bij Jinek. Bij DWDD. Nooit rept daar iemand over een burgeroorlog. Sterker nog, er wordt daar alleen gesproken over Rusland en Trump. Die gasten moeten we in de gaten houden.

Fuck die burgeroorlog. Daar zitten we helemaal niet op te wachten. We willen na een dag ‘hard’ werken thuis komen en iets te eten op ons bord flikkeren. Daarna de kinderen op bed leggen en tv-kijken of op de telefoon scrollen. Beetje suf spelletjes spelen en naar bed, opstaan en doorgaan met een voorspelbare, veilige en risicoloze dagbesteding. Er moet geld verdiend worden. Voor de kinderen. Voor de hypotheek. Voor de vakantie. Voor de nieuwe tuin. Voor de nieuwe auto. Hybride. Want we willen onze kinderen in schone lucht laten opgroeien. Onze kinderen gaan straks dood aan het klimaat. Klimaat is belangrijk. Daarom moeten we werken. Geld om groene stroom en zonnepanelen te kopen. Geld om duur biologisch eten te kopen. 6 euro 85 voor een pak groene yoghurt. Geld om nieuwe tuintegels te kopen. Tuintegels met regenwatersensors en zonlichtreflectoren en pissebedschuilplaatsen. 100 euro per vierkante centimeter.

Flikker dus op met een burgeroorlog, want wij zijn op een missie. Een missie om gewoon een burger te zijn. Een burger die werkt, eet, tv kijkt en slaapt. En wat the fuck moeten we op de barricades doen? Onze werkgever vindt dat vast leuk als we ineens met een nationalistisch spandoeken op het Malieveld staan. Straks krijgen we een schoen van een ME-agent op onze muil en dan hebben we thuis wat uit te leggen. We worden dan ontslagen omdat we nazi zijn. Geen zin in. Het zal onze tijd wel duren. Trouwens, we moeten nog boodschappen doen. En morgen is er een belangrijke vergadering over de nieuwe targets van de afdeling. En we moeten op het werk nog vegetarische hapjes trakteren omdat we vijf jaar voor de baas werken. Super belangrijk allemaal. Er is helemaal geen tijd om in actie te komen en we willen graag het beeld dat we op de mavo hebben geleerd vasthouden. Kop in het zand en niet verder kijken dan de eigen straat. We komen pas in actie als onze zonne-energieopwekkende tuintegels met groenestroomsensoren kapot gereden worden door vijandige dieseltanks. Als blinden gaan zien, sluiten ogen voor eeuwig. Waar komt deze heibel in de straat ineens vandaan? Waarom heeft niemand ons wat verteld? Bij Nieuwsuur hadden ze het gisterenavond nog over Trump. Valt Amerika ons land binnen? Schat, waar is het keukenmes?

Advertentie

2 reacties

  1. […] 5. Nederland slaapwandelt richting een burgeroorlog […]

  2. Er gaat wat groots gebeuren we zijn jullie linkse kk gelul zat !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s