Basisscholen komen niet uit de verf

handarbeid%206a%2008

Juffen en meesters (als die er al zijn, want mannen kunnen met een relax krantenwijkje al meer verdienen) kopen massaal uit eigen zak knutselspulletjes voor hun leerlingen. De situatie is soms zo penibel dat veel onderwijzers tegen de peutertjes zeggen dat ze maar spuug of oorsmeer moeten gebruiken om hun werkstukje aan elkaar te plakken. Snottebellen worden gebruikt om moederdagcadeautjes te kleien. Tijdens kringgesprekken komen de spaarpotjes op tafel. Juffrouw Loes: ‘Pietertje, geef die euro maar aan de juf. Jij wilt straks toch een tekening voor mama maken?’

Onderwijs, zeker basis, is de laatste decennia zo enorm plat vergadertafeld, verdossierd en verstudiedagd dat hardwerkende onderbetaalde docenten onderhand murw zijn gebeukt. Daar kan geen studiedag meer tegenop. Treurnis trouwens zo’n studiedag. Waar het onderwijsgeld blijft? In zakken van innovatiecoaches en onderwijsvernieuwers. Op zo’n dag komen alle juffen en meesters van de godganse omgeving naar een verlaten sporthal in Pernis of Abcoude bijeen. Kosten nog moeite worden bespaard. Een powersessie van motivator Eddy Spring in ’t Veld en een inspirerende workshop van leefstijlgoeroe Hans van Ringelmans. Ontwikkelings- en innerlijke inspiratiecoach Bregje is er ook. Allen zijn bereid om voor 50 euro per half uur de leerkrachten toe te spreken met inspirerende oneliners als je moet als leerkracht leren kracht uit jezelf te halen en onderwijs zit in jezelf. Het wordt een mooie dag. Workshop 1 – Positieve gevoelens van de psychologische basisbehoeften kunnen inzetten om de stimulanscurve van kinderen te ontdekken. Workshop 2 – Innerlijke en uiterlijke differentiatiemogelijkheden blootleggen door middel van jouw creatieve ik. Innovatie alom.

De dag wordt geopend in een grote kring. Elkaars handje vasthouden. Samen gaan ze er een productieve dag van maken. Dan moeten de docenten op een post-it een goede eigenschap schrijven van degene die naast hen in het kringetje staat en dat op de buurman of -vrouw plakken. Daarna gaan ze allemaal door elkaar lopen opzoek naar iemand met de zelfde eigenschap. Als je die dan hebt gevonden, dan heb je dus twee mensen die ‘altijd voor collega’s klaar staan’ of ‘organiserend vermogen’ hebben. Innovatie alom. Terwijl tientallen docenten als een kip zonder kop door de sporthal naar post-its zitten te turen, heeft Bregje haar zakken gevuld met een paar honderd euro. Dan is het de beurt aan Hans. Hij spreekt de post-it-docenten toe. Voor een paar euro per woord schotelt hij het docententeam een prachtig verhaal voor. ‘Mooi beroep. Rethinking. Innovatie. Dankbaar. Leerlingen zijn er ook voor jou. Evidence based lesgeven. Differentiëren kan je leren.’ Terwijl honderden kinderen zich thuis de touwgriep vervelen, applaudisseren de post-its gedwee.

Dan nu de powerworkshop van Eddy. Groepjes maken. Wie is er flexibel? Rode post-it. Wie is er innovatief? Gele post-it. En dan vormen de rode post-its een groep en de gele post-its ook. Zeker niet geel bij rood want dat wordt een zooitje natuurlijk. Eddy deelt voor honderden euro’s aan verf, kwasten en linnen uit en weldra schilderen de post-its tevreden. Het jaardoel van het team dient op het linnen gekwakt te worden. Prachtig allemaal. Een vlinder staat voor ontwikkeling en een boom voor wijsheid. Eddy declareert ondertussen elk kwartier met een vork. De dag is een succes en onderwijs is in het ganse land in een klap verbeterd. Dank je wel Bregje, Eddy en Hans. De volgende dag op school is er bij handarbeid uit pure armoe geen verf en knijpen de leerlingen van ellende op hun velletje papier rode besjes uit die ze op het schoolplein hebben gevonden. Terwijl de conciërge de schilderijtjes van de post-it-docenten in de lerarenkamer ophangt, huilt Pietertje omdat zijn besjes op zijn. Innovatie alom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s